Artikel

Held van Arnhem Elmar Noteboom.jpg_Web

Uitgeroepen tot ‘Arnhemse held van 2020’

20 mei 2021

Elmar Noteboom, de drijvende kracht achter InDifferent, is donderdagavond 20 mei geëerd met de titel ‘Arnhemse Held’. De verkiezing wordt sinds 2018 georganiseerd door Rozet. Noteboom was samen met drie anderen genomineerd voor de titel.

In een online bijeenkomst werd de winnaar door Rozet-directeur Jenny Doest bekend gemaakt. Het was de bedoeling om de winnaar al eerder bekend te maken. Dat kon door corona niet doorgaan. Daarom werd gekozen voor een online uitreiking.
Naast de titel krijgt Noteboom een plekje tussen de ‘heldenrollen’ die het trappenhuis van Rozet sieren.

Op deze rollen staan Arnhemmers die belangrijk geweest in de geschiedenis van de stad. Met de jaarlijkse heldenverkiezing wil Rozet ook Arnhemse helden uit deze tijd een plek geven.

Elmar Noteboom won de titel voor zijn inzet voor InDifferent. InDifferent is een community van leerlingen en docenten op verschillende middelbare scholen in Arnhem. Zij zetten zich in vóór diversiteit en respect en tegen discriminatie op school.

“Ik voel me enorm vereerd”, reageerde Noteboom. “Ik zie mijzelf niet als held. En dat ik nu deze prijs krijg, is waanzinnig. Ik zie deze titel ook als een waardering voor al mijn leerlingen.”

Nominaties
Mensen konden Arnhemmers die zij zien als held nomineren. In totaal werden er 64 Arnhemmers genomineerd. Elmar Noteboom werd daarbij meermalen genoemd.

“Hij is een aanspreekpunt voor kinderen die afwijken van de norm. Hij heeft mij persoonlijk erg veel geholpen in een periode waarin ik me bang en somber voelde. Daarom is hij voor mij een held”, motiveerde een van de inzenders haar keuze.

De andere genomineerden waren Noah Hajji, Mohammed Obeido en Allon Cheng. Uit de inzendingen werd door een jury uiteindelijk de Arnhemse Held 2020 gekozen.
“De jury heeft het nog nooit zo moeilijk gehad als dit jaar”, aldus Jenny Doest. “De jury overwoog zelfs om alle genomineerden te laten winnen. We hebben gewikt en gewogen en uiteindelijk een keuze gemaakt.”

Noah Hajji is voorzitter van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Mohammed Obeido richtte Boost op. Dit is een organisatie die een belangrijke rol gespeeld bij de integratie van Syrische vluchtelingen in Arnhem. Allon Cheng startte Resto Ter Harte, een sociale onderneming die de kracht en het plezier van samen koken inzet als wapen voor een betere samenleving.

De titel Arnhemse Held werd eerder uitgereikt aan Marcel Legerstee, de grote man achter Ome Joops Tour en aan Willem van Gent, beheerder van buurtcentrum De Lommerd en hoeksteen van het Spijkerkwartier.

Naast jury-voorzitter Jenny Doest, bestond de jury uit Melvin Kolf (Presikhaaf University) en Patrick Arink (Arnhemsche Courant.)

Bron: Arnhemsche Courant
Lees het artikel hier.

Artikel

Kunstdocent Elmar is de Arnhemse held van 2020

21 mei 2021

ARNHEM – De prijs van Arnhemse Held 2020 is ten deel gevallen aan Elmar Noteboom. Donderdag werd de uitverkiezing van Noteboom, docent kunst aan het Dorenweerd College in Doorwerth, bekendgemaakt.

Noteboom dankt zijn uitverkiezing vooral aan Stichting InDifferent, een community voor leerlingen en docenten die zich inzetten inclusie, diversiteit en respect op school. Noteboom begon de stichting vier jaar geleden samen met een aantal leerlingen.

De verkiezing van de Arnhemse Held van het jaar wordt sinds 2018 georganiseerd door cultureel centrum Rozet. In Rozet hangen heldenrollen met daarop foto’s van Arnhemmers die in het verleden belangrijk zijn geweest voor hun stad. Om die collectie actueel te houden, zoekt Rozet elk jaar een Arnhemse Held. Mensen kunnen zelf iemand inzenden.

Uit de ruim 60 aanmeldingen voor Arnhemse Held van 2020 kwamen uiteindelijk vier kanshebbers uit de bus rollen: Noah Hajji (voorzitter JOB), Mohammed Obeido (Stichting Boost), Allon Cheng (Stichting Vitanos) en de uiteindelijke winnaar Elmar Noteboom. Die laatste werd door een jury bestaande uit drie betrokken Arnhemmers tot winnaar uitgeroepen.

De uitreiking van de prijs stond eigenlijk gepland voor december jongstleden, maar kon door de lockdown niet doorgaan. Middels een video werd Noteboom donderdag alsnog tot Arnhemse Held van het jaar gekroond.

Bron: De Gelderlander
Lees het artikel hier