Op deze pagina vind je een aantal projecten die ik de afgelopen jaren heb gedaan, meestal niet zozeer in opdracht maar in samenwerking met anderen. 

BOEK 1

In 2016 was ik 10 jaar werkzaam als tekenaar. Ter gelegenheid hiervan heb ik mijn eerste boek gepubliceerd, genaamd Boek 1. Dit omdat ik verwacht dat er meerdere boeken zullen volgen. Boek 1 is een verzameling van 100 tekeningen die ik de afgelopen 10 jaar heb gemaakt. Om het boek te presenteren heb ik een expositie gehouden in Tape, waar ik alle muren heb volgeplakt met prints van deze tekeningen. Het boek kost 25 euro en is te koop bij boekenwinkel Walter in Arnhem (www.walterinarnhem.nl) en bij mij.

IK BEN IK

Samen met Dansstorm Oost heb ik de voorstelling Ik ben ik ontwikkeld. Drie dansers dansen voor en achter een groot scherm. Tekeningen die ik op een ipad maak worden hierop geprojecteerd. Zo komen dans, muziek, theater en tekeningen samen en ontstaan een dynamisch geheel. Het thema is identiteit, dit wordt op een speelse maar krachtige manier duidelijk. Na afloop van de voorstelling gaan de dansers en ik met het publiek in gesprek, we beantwoorden vragen en stellen vragen terug. Dit levert vaak mooie en ontroerende gesprekken op. Ik ben ik is op tientallen scholen in Nederland opgevoerd, kinderen zijn altijd enthousiast!

LEES MEER

LESMETHODE

Goede vormgeving draagt bij aan een prettige leerervaring en heeft een positief effect op het leerrendement van de leerlingen. Daarom vind ik dat al het lesmateriaal dat leerlingen onder ogen krijgen heel mooi, uitdagend en leuk moet zijn! Helaas zijn veel lesmethodes onwaarschijnlijk saai vormgegeven. 
Deze lesmethode is ontwikkeld door mijn collega’s op het Dorenweerd College en heb ik uit eigen beweging geïllustreerd, omdat ik weet dat honderden leerlingen ermee moeten werken.
Tot mijn grote plezier heb ik gezien dat veel leerlingen die dit werkboek gebruiken gezichtjes hebben getekend en andere kleine toevoegingen hebben gedaan aan mijn tekeningen. Ook heb ik gezien dat leerlingen deze poppetjes zijn gaan natekenen en gebruiken voor hun eigen tekeningen. Mission accomplished! 

VOX COVER

Met trots heb ik deze cover gemaakt, voor Vox Magazine. Trots omdat het over culturele en etnische diversiteit gaat, wat een thema is dat centraal staat in mijn leven. 

NIEUWE ARNHEMSE KRANT

Met veel plezier heb ik van 2013 tot 2016 illustraties gemaakt voor de NAK, de Nieuwe Arnhemse Krant. Dit was het allerleukste gratis krantje van Nederland, vol handige info maar ook  grappige onzin. Helaas zijn de makers ermee gestopt. Hier vind je de illustraties met de bijbehorende artikelen, ingescand uit de krant. 

LEES MEER

T-SHIRT CRAZY GIRLS

Voor de Nacht van de mode voor modekwartier Arnhem heb ik in samenwerking met Okimono een T-shirt ontworpen, die in een genummerde oplage van 100 stuks is uitgebracht. Hij was te koop via www.okimono.com maar is inmiddels uitverkocht.

VISUELE NOTULEN

Regelmatig word ik uitgenodigd om live beeldend verslag te doen van een presentatie, vergadering of debat. Alles wat wordt gezegd verwerk ik direct in een tekening. Er ontstaat een beeldende impressie van de vergadering, een soort visuele notulen. 

LEES MEER

ANIMATIES

Als ik vroeger een animatie wilde maken van hoe ik iets tekende, kostte dat enorm veel werk.
Sinds de iPad Pro er is, is dit veel eenvoudiger. Lang leve de technologische vooruitgang. 
Hier vind je verschillende animaties die ik de afgelopen jaren heb gemaakt.

LEES MEER

T-SHIRT I LOVE SONSBEEK

Okimono is een winkel in het Arnhemse Modekwartier die T-shirts van biologische katoen bedrukt met werk van Arnhemse kunstenaars. Naar aanleiding van de publicatie van mijn illustratie ‘I love Sonsbeek’ in Uit in Arnhem ben ik door Okimono benaderd om van deze illustratie een T-shirt te drukken. Alle T-shirts worden gedrukt in een genummerde oplage van 100 stuks in 7 verschillende kleuren. Het gebeurt regelmatig dat ik iemand zie rondlopen met mijn illustratie op zijn shirt, dat is superleuk en een groot compliment!

CUSTOMIZED SNEAKERS

Mooie nieuwe witte sneakers customizen is een van de leukste dingen om te doen! Sowieso houd ik ervan op op allerlei verschillende dingen te tekenen. Hier vind je binnenkort een paar dingen die ik de laatste tijd heb gecustomized.

GRAPHIC PLAYGROUND 

Tijdens de Nacht van de mode in Klarendal Arnhem heb ik op de ramen van de etalage van Graphic Playground getekend. Ik tekende alles wat ik zag en hoorde: de bezoekers, de dingen die ze tegen elkaar zeiden, teksten van de muziek, de artikelen die te koop waren.

FAQ’S OVER MIJN TEKENINGEN

Vaak krijg ik allerlei vragen over mijn tekeningen, met name van mijn leerlingen, bijvoorbeeld over de achterliggende redenen van een tekening, waarom ik zoveel vrouwen teken, hoe lang ik erover heb gedaan en waarom ik graag teken. Onlangs ben ik door twee leerlingen voor een werkstuk geïnterviewd over mijn tekeningen. Het is een leuk interview, daarom plaats ik het hier asap.

NOTES

Wat ik het liefste doe is achteloos tekenen zonder doel, terwijl ik in een vergadering of met vrienden in een café zit. Sommige mensen noemen dit doodlen, ik vind dit een stomme naam dus ik noem het gewoon notities of notes, omdat het letterlijk notities zijn van dat moment. Ik doe dit elke dag, al mijn hele leven, dus ik heb er veel. Hier vind je een aantal van mijn notes.  

LEES MEER

KAARTJES

Ook heb ik veel kaartjes ontworpen, voor uiteenlopende gelegenheden zoals uitnodigingen voor verjaardagen en huwelijken, geboortekaartjes en rouwkaartjes. Maar ook menukaarten, visitekaartjes en veel meer. Je kunt me hiervoor altijd een mailtje sturen.  

GIVE ME A BRAKE

Dit is de afstudeerscriptie van Roel Hermans, met als onderwerp het eetgedrag van vrouwen. Het is een serieus onderzoek en een serieuze tekst, maar de vormgeving van het boek mocht als tegenhanger wel enigszins humoristisch zijn. Ik kon dus helemaal losgaan met tekeningen van hysterisch etende vrouwen, wat ik uiteraard geweldig vond. 

LEES MEER

KARIKATUREN

Ondanks dat het wel moeilijk kan zijn, vanwege de druk om in een keer een goed lijkend portretje te tekenen, laat ik me soms verleiden om op bijzondere evenementen karikaturen te tekenen. Dit doe ik snel en in een cartoon-achtige stijl, met grote ogen en kleine lijfjes. Kinderen vinden het leuk, vooral als ik persoonlijke details toevoeg, zoals hun hobby’s of favoriete dingetjes. 

TEDX LOGO

Voor TEDx Enschede heb ik het logo ontworpen. Het thema was ‘The pursuit of happiness’. Bij het ontwerp ging ik uit van het idee dat geluk iets is wat je voelt, iets van je hart. En iets najagen en proberen te bereiken, dat doe je bewust, dus is iets van je hersenen. Het is vrij moeilijk om het hart en hersenen met elkaar in overeenstemming te brengen, vandaar het doolhof ertussen. Van het logo is deze coole animatie gemaakt.

STREETART WORKSHOPS

De perfecte kunstvorm om jongeren geïnteresseerd te maken in kunst is streetart, om veel verschillende redenen. Daarom geef ik graag les en workshops in streetart. 

LEES MEER 

MAKE IT WORK

Samen met negen andere artiesten stond ik op 12 mei 2016 op het podium voor de interdisciplinaire afstudeervoorstelling ‘Make it work’ van multitalent Tonio Geugelin. Zang, dans, live muziek, acrobatiek, tapdans, mime, beats en mijn tekeningen werden samen een geheel.

LUXOR 

Voor de grote zaal van Luxor Live in Arnhem heb ik deze supergrote tekening gemaakt. Hij is in totaal 12 meter breed en 1 meter hoog en bestaat uit 8 delen die precies passen in de wanden van de grote zaal. Het stelt een menigte van feestende mensen voor, die allemaal onderling contact hebben. Ze flirten, roddelen, zijn dronken en dansen. Er zitten veel grapjes in, door de tekstballonnetjes kun je zien wat ze zeggen en denken. Tijdens het eerste feest waarbij deze tekening in de zaal hing, zag ik veel mensen ervoor staan om de tekening te bekijken en alle teksten te lezen. Dat vond ik leuk.

THE BIG DRAW

Voor de Big Draw Nijmegen heb ik teken- en schilder workshops gegeven aan kinderen en volwassenen, wat superleuk was! Ook heb ik op de etalages van verschillende winkels getekend.

STICKERS

Omdat ik de behoefte had om meer activistisch te werk te gaan en statements te maken over milieu, dieren- en mensenrechten en deze in de publieke ruimte te verspreiden, ben ik stickers gaan maken. Hier vind je de eerste die ik heb gemaakt. 

LEES MEER

ALBUM COVERS

Ik heb verschillende album covers mogen ontwerpen, wat  ik altijd superleuk vind omdat ik kan reageren op de muziek en de teksten en achterliggende betekenissen. Je ziet hier een paar albumcovers.

LEES MEER