MODE

Mode is altijd een van mijn favoriete onderwerpen geweest. Ik heb er eigenlijk een haat-liefde verhouding mee, omdat ik het enerzijds plat, decadenten vervuilend vind en anderzijds fascinerend, artistiek en inspirerend. Juist deze dualiteit maakt het denk ik interessant voor mij. 
In de loop der jaren heb ik verschillende modeprojecten gedaan, op deze pagina vind je er een aantal. 

FASHION MAGAZINE

Tijdens mijn studie heb ik een essay geschreven over mode en de betekenis daarvan, voor mijzelf en voor kunsteducatie. Ik stel allerlei vragen om aan te geven dat mode, net als kunst, voor een groot deel subjectief is. Er zijn geen vaststaande antwoorden die als waarheid kunnen worden gezien. Dit vind ik een mooie metafoor voor het leven, waarin je ook je eigen regels, antwoorden en ideeën moet vormen. Hierboven vind je enkele van deze vragen. Ze zijn hier uit de context gehaald, waardoor ze wellicht een random in druk wekken. Ik gebruik deze afbeeldingen soms ook in mijn lessen om in gesprek te gaan met leerlingen over mode. 
Het essay dat ik heb geschreven heb ik vormgegeven als een fashion magazine. Ik heb er een 9 voor gekregen, waar ik heel blij mee was!

FASHION ADS

Een modetijdschrift begint meestal met een aantal pagina’s reclame van luxe modemerken. De productie van de goederen van deze merken gaat vaak ten koste van het milieu en de arbeidsomstandigheden van de werknemers. Daarom heb ik voor mijn eigen magazine ook reclame advertenties gemaakt, die deze omstandigheden ter discussie stellen. 

LOVE BABY

In het derde jaar van de kunstacademie heb ik als kunstproject een modemerk gestart, genaamd LOVE BABY. Ik wilde onderzoeken of je lelijke kleding kan verkopen door er mooie reclame van te maken. Het was dus een onderzoek niet alleen naar mode, maar ook naar de wereld van de commercie. Ik kocht de meest lelijke tweedehands kleding op de Noordermarkt, verwijderde de labels en plaatste mijn LOVE BABY labels erin. Vervolgens maakte ik er reclame voor door allerlei vrienden en studiegenoten in de kleding te fotograferen en verspreide dit overal. De kleding was te koop en het grappige is dat op een gegeven moment allerlei vrienden echt in de kleding ging rondlopen. Hier vind je een aantal van de reclame’s die ik voor LOVE BABY heb gemaakt. 

Ook in al mijn schilderijen en tekeningen die ik in die periode maakte droegen alle vrouwen LOVE BABY

RECYCLED FASHION

Enthousiast geworden door het ‘succes’ van LOVE BABY wilde ik een nieuw statement maken met zelfgemaakte kleding. Ik wilde oude kleding hergebruiken en er nieuwe kleding van maken. Ook van oude gordijnen, gehaakte kleedjes, geborduurde kunstwerkjes, kapotte spijkerbroeken maakte ik nieuwe kleding. 
Voor een afstudeer theatervoorstelling ontwierp ik alle kostuums. 

DC RE

DC RE

Op het Dorenweerd College heb ik het interdisciplinaire kunstfestival DC ON STAGE in het leven geroepen. Het thema was DC RE en dat stond voor recycle, reuse, recreate, reproduce, rethink en alles met re. Het hele decor was opgebouwd uit oude rommel en gerecyclede spullen.  Er waren muziek- en theateroptredens en ik heb een modeshow georganiseerd.  Leerlingen maakten hun eigen fashion van gerecyclede materialen. Een DJ had zelf een nummer gemaakt met daarin alle woorden die bij het thema horen. Hier enkele (best wel slechte) foto’s die een idee geven van de geweldige outfits die zijn ontworpen. 

OVERIGE MODEPROJECTEN

Ik heb nog een paar kleinere  modeprojecten gedaan, waaronder deze. 

INCOMMODE COUTURE

Sommige kleding die ik tijdens mijn zoektochten op rommelmarkten vond, was naar mijn mening veel te mooi om te gebruiken voor LOVE BABY, dus bedacht ik nog een ander merk genaamd Incommode Couture. Incommode betekent zoiets als hinderlijk, omdat ik vond dat deze kleding heel mooi was maar wel heel hinderlijk zat. 

ELMARWEAR

Het was mijn droom om kleding, accessoires en schoenen te maken van stof die was bedrukt met mijn tekeningen. Ook moest er behang, gordijnen en kussen bij komen. Ik ben hiermee begonnen maar het was duurder en moeilijker dan verwacht. Het is dus alleen bij een idee gebleven en deze foute schets hierboven. 

E-SHIRTS

Mijn tekeningen drukte ik op oude T-shirts en ik maakte het merk E-shirts. Het doel was om statements te maken en discussie op te roepen. De shirts gaf ik weg of verkocht ik voor een klein bedrag. Helaas heb ik niet meer foto’s dan deze twee. 

Dit gifje heb ik voor de lol gemaakt