ARNHEMSE HELD 2020
21 mei 2021

Gisteravond is bekend geworden dat ik me Arnhemse Held van 2020 mag noemen! 

Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door Rozet. Samen met Noah Hajji (voorzitter JOB), Mohammed Obeido (Stichting Boost) en Allon Cheng (Stichting Vitanos) was ik genomineerd en gisteren werd ik als winnaar bekend gemaakt. Dat is nogal wat, vind ik. 

Wie had dit kunnen bedenken toen ik vier jaar geleden samen met een aantal leerlingen InDifferent op het Dorenweerd College startte. Ik in ieder geval niet!

Inmiddels is InDifferent uitgegroeid tot een Arnhemse organisatie die middelbare scholen in de regio helpt zich in te zetten voor inclusie, diversiteit en respect, in nauwe samenwerking met de leerlingen zelf. De ambitie van InDifferent is dat elke school een inclusieve plek is waar iedereen gelijk is, in veiligheid en vrijheid, ongeacht afkomst, beperking, geaardheid, geloof of gender. Dat betekent concreet dat InDifferent een community vormt, lessen maakt en activiteiten organiseert rondom belangrijke actuele thema’s. 

Ons achterliggende doel is echter veel abstracter, namelijk een verandering in het bewustzijn van mensen teweegbrengen. Diversiteit waarderen als kracht in plaats van als zwakte. Een cultuur creëren waarin iedereen kan zijn wie hij / zij / hen is zonder de angst om te worden genegeerd, vernederd, geïntimideerd of gediscrimineerd. 

Het besef in het onderwijs laten doordringen dat school niet enkel een leerfabriek is, maar een plek waar ruimte is voor persoonlijke ontdekking en ontwikkeling en het vormen van een sociale cohesie. Deze abstracte doelen, die niet zomaar meetbaar zijn, kunnen uiteindelijk wel voor een cultuuromslag binnen school zorgen.

Om dit te bereiken heb je tijd en een lange adem nodig. Dat is niet een kwestie van een paar posters ophangen, een film laten zien of een gastles organiseren. Dit vereist continuïteit, jaar in jaar uit. En van alle betrokken partijen een aanhoudend geloof dat wat we doen effect heeft, ook al is het nog niet direct voor iedereen zichtbaar, tastbaar en duidelijk is. Zoals Rome ook niet in één dag gebouwd is. 

Met het ontvangen van deze prijs voel ik de waardering en erkenning voor de strijd die we leveren en dat is overweldigend. Het moedigt mij alleen maar aan om door te gaan en ons gedachtegoed verder uit te breiden!

Mijn dank gaat dan ook uit naar mijn leerlingen, mijn collega’s, de betrokken docenten en schoolleiders en uiteraard Rozet en de commissie en alle mensen en instellingen die ons steunen! Dankjewel!