Op deze pagina vind je een paar dingen over mij, mijn beweegreden en inspiratie en dingen die ik leuk vind om te delen. Eerst over mijn werkervaring. 

InDifferent is een stichting die opkomt voor diversiteit en inclusie op middelbare scholen, voor en door leerlingen, door middel van kunst en taal.
InDifferent is in september 2017 opgericht met een groep leerlingen die allen vanuit hun eigen redenen aansloten bij de gezamenlijke ambitie voor inclusie op school. Inmiddels bestaat de groep uit 100 leerlingen. Door deze groei is duidelijk gebleken dat waar InDifferent voor staat aansluit bij de behoefte van een groot aantal leerlingen om gezien, geaccepteerd en gerespecteerd te worden, ongeacht wie, hoe of wat je bent. De behoefte aan inclusie dus, een tendens die in de gehele samenleving is te signaleren. Niet alleen op scholen, maar ook bij de overheid en in het bedrijfsleven zijn diversiteit en inclusie belangrijke actuele thema’s. Dit is geen trend van voorbijgaande aard, maar een gegeven waar decennialange emancipatiestrijd tot groeiend bewustzijn en algemene erkenning heeft geleid. Aan deze ontwikkelingen draag ik graag mijn steentje bij met InDifferent.

Al 12 jaar geef ik Tekenen op deze middelbare school. Ik houd het zo lang vol om twee redenen: het is een heel fijne school, waar ik me thuis voel en waar ik voldoende vrijheid heb om mijn vak op mijn eigen wijze te kunnen vormgeven en ik vind het heel leuk om met jonge mensen te werken aan het ontdekken en ontwikkelen van hun creatieve vermogens.

Twee dagen per week geef ik Grafische Vormgeving en Beeldtaal aan de studenten van de HBO opleiding Communicatie. Ook ben ik betrokken bij het ontwikkelen van een nieuwe HBO opleiding. 

Voor Museum Arnhem ben ik lid van de Raad van Toezicht. 

Zes jaar lang heb ik een ontwerp studio gerund, genaamd Beeldgoed. Het startte als een kleine onderneming waar twee ZZPers aan werkten. We maakten websites en ontwierpen logo’s, de huisstijl en drukwerk. Maar we groeiden tot in totaal zes mensen en verzorgden ook de fotografie en de communicatie. Hier vind je een klein aantal van de projecten die we hebben gedaan. Ik zal binnenkort meer uploaden. 

Bij Cultuur Oost werkte ik als Matchmaker, met als taak om in de provincie Gelderland behoeften te signaleren en koppelingen te maken tussen vraag en aanbod op het gebied van kunst en samenleving. Mijn voornaamste focus lag op de talentontwikkeling van non-formals en op het onderhouden en uitbreiden van een netwerk binnen de Gelderse culturele infrastructuur.
Na een mooie periode waarin ik veel kansen heb gekregen en me volop heb kunnen ontwikkelen, temidden van inspirerende en ervaren collega’s, heb ik de moeilijke beslissing genomen om te stoppen en me volledig te richten op de ontwikkeling en uitbreiding van mijn groeiende organisatie InDifferent.

IK BEN IK

Samen met dansgroep Dansstorm Oost heb ik de interdisciplinaire educatieve voorstelling Ik Ben Ik ontwikkeld, waarmee we op scholen en in theaters door heel Nederland hebben opgetreden.

Tijdens deze voorstelling zit ik op het podium op een ipad te tekenen. De tekeningen worden op een groot scherm geprojecteerd, waar de dansers voor, achter en mee dansen, zodat een samenspel van interactie, improvisatie en coördinatie ontstaat.

De voorstelling is gemaakt rondom het thema identiteit. Het publiek ontdekt gedurende de voorstelling dat achter de eerste indruk van de imago’s van de dansers een verborgen karakter schuilgaat, met onzekerheden en identiteitsvragen. Zo wordt op toegankelijke wijze duidelijk dat elk individu een eigen ontwikkeling doormaakt die niet altijd aan de buitenkant zichtbaar is.
Na afloop van de voorstelling gaan de dansers en ik met het publiek in gesprek, wat meestal bijzonder interessante gesprekken oplevert.

VISUELE NOTULEN

Vergaderen is misschien wel het saaiste wat er is. Mensen zijn niet gemaakt om alleen maar stil te zitten en te luisteren. We denken in beelden en verwerken informatie op basis van wat we zien. De helft van de informatie die naar onze hersenen wordt gestuurd is visueel. 

Regelmatig word ik uitgenodigd om live beeldend verslag te doen van een presentatie, vergadering of debat. Alles wat wordt gezegd verwerk ik direct in een tekening. 

Er ontstaat een beeldende impressie van de vergadering, een soort visuele notulen. Dit maak ik op mijn ipad pro die aangesloten is op een beamer, zodat alle aanwezigen kunnen meekijken.
Ik vind het leuk om te doen en het publiek om mee te kijken. Na afloop kan de tekening kan ook als filmpje worden verstuurd naar alle aanwezigen. Een win win situatie, dus vraag me gerust!

Hier vind je enkele voorbeelden van visuele notulen die ik heb gemaakt. 

KLINGELBEEK

Voor de nieuwe bestemming van landgoed Klingelbeek in Arnhem ben ik gevraagd om visuele notulen te maken van de eerste bewonersbijeenkomst. Dit vond plaats op het landgoed zelf, middenin de natuur. Ik moest dus tekenen met stift en papier. 

DE TOEKOMST VAN ELST

In Theater de Kik in Elst werd een debat georganiseerd over de toekomst van Elst, omdat Elst aan de ene kant door Arnhem en de andere kant door Nijmegen wordt opgeslokt. Er waren verschillende sprekers, de bewoners hadden inspraak en er was live muziek, wat het geheel tot een interessante avond maakte. Ik maakte de visuele notulen op mijn ipad pro, de beelden werden direct geprojecteerd op een groot scherm. Hieronder vind je het filmpje. 

DNAPELDOORN
Voor de eerste bijeenkomst van project DNApeldoorn heb ik deze visuele notulen gemaakt op een beamer. Verschillende Apeldoornse culturele instellingen waren vertegenwoordigd, die ik allemaal in de notulen verwerkt wilde hebben. Ik heb ervoor gekozen om alle gebouwen te tekenen, maar dit heb ik wel van tevoren gedaan, gezien de tijd die het kost.  

ANIMATIES

Als ik vroeger een animatie wilde maken van hoe ik iets tekende, kostte dat enorm veel werk. Er moest een stabiele stellage worden gebouwd voor de camera. Ook moesten felle lampen ervoor zorgen dat er zo min mogelijk schaduw op het papier kwam. Tenslotte moest ik zo min mogelijk fouten maken, wat onder druk lastig kan zijn. Best wel onhandig dus. 
Sinds de iPad Pro er is, is dit veel eenvoudiger. Met een simpele klik wordt alles wat ik teken opgenomen en kan het eventueel versneld worden afgespeeld. Ik maak dus nu met veel plezier animaties die moeilijk uit te leggen processen op eenvoudige wijze weergeven. Lang leve de technologische vooruitgang. 
Hier vind je een aantal animaties die ik de afgelopen jaren heb gemaakt voor verschillende opdrachtgevers. 

DUKSKOEN

Dukskoen was een Nederlands schoenenmerk die schoenen produceerde met hulp van mensen met een lage kans op de arbeidsmarkt. Een prachtig initiatief dat ik zeker steunde, helaas is Dukskoen inmiddels failliet. 

CMK CULTUUR MET KWALITEIT

In opdracht van Cultuur Oost in Arnhem heb ik deze animatie gemaakt om uit te leggen wat CMK precies is. 

GROENEWIJKSTROOM

Voor Groenwijkstroom heb ik een animatie getekend, nog met de hand. Inmiddels doen we dat anders, zie bij Wijkie. 

WIJKIE

Wat voorheen Groenwijkstroom heette, is nu Wijkie geworden. Voor Wijkie maak ik alle illustraties en animaties. Je vindt ze hier

GIVE ME A BRAKE
Dit is de afstudeerscriptie van Roel Hermans, met als onderwerp het eetgedrag van vrouwen. Het is een serieus onderzoek en een serieuze tekst, maar de vormgeving van het boek mocht als tegenhanger wel enigszins humoristisch zijn. Ik kon dus helemaal losgaan met tekeningen van hysterisch etende vrouwen, wat ik uiteraard geweldig vond. 
Elk hoofdstuk begint met een tekening, deze vind je hier. 

ALBUM COVERS

Ik heb verschillende album covers mogen ontwerpen, wat  ik altijd superleuk vind omdat ik kan reageren op de muziek en de teksten en achterliggende betekenissen. Je ziet hier een paar albumcovers.

SUGARTOOSH

Dit is het eerste album dat ik ooit heb vormgegeven, ik kreeg volledig de vrijheid om te doen wat ik wilde, als er maar een lekkere babe op de voorkant zou komen hahah!
http://sugartoosh.nl/

THE BREEZ

The Breez is een samenwerking tussen Liza Ké en Jaap Berends, in de tekening op het artwork zitten allerlei verwijzingen naar de teksten.
https://www.lisake.com/

STEFFEN MORRISON

Deze cover heb ik met een kwast met acrylverf op papier geschilderd, lekker ambachtelijk! 
http://www.steffenmorrison.com/

STICKERS

Omdat ik de behoefte had om meer activistisch werk te maken en statements te maken over milieu, dieren- en mensenrechten en deze in de publieke ruimte te verspreiden, ben ik stickers gaan maken. Ik ben er ook weer snel mee gestopt omdat stickers van plastic zijn en dat bijdraagt aan de milieuvervuiling en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik zoek nog naar een andere oplossing. Hier vind je de eerste die ik heb gemaakt. 

DE NIEUWE ARNHEMSE KRANT

Met veel plezier heb ik van 2013 tot 2016 illustraties gemaakt voor de NAK, de Nieuwe Arnhemse Krant. Dit was het allerleukste gratis krantje van Nederland, vol handige info maar ook  grappige onzin. Helaas zijn de makers ermee gestopt. Hier vind je de ingescande illustraties met de bijbehorende artikelen.

IS HET ONDERWIJS TE LINKS?

Moet onderwijs neutraal zijn? 
Bestaat neutraal onderwijs wel? 
Hoe ziet dat er dan uit?

In een interview dat op 28 mei 2019 op Emma.nl is gepubliceerd deel ik mijn mening hierover. Een link naar het originele interview vind je hieronder.

LEES MEER

HERMAN CENTRAAL 

Op 17 september 2019 was ik te gast bij de Arnhemse live talkshow Herman Centraal in Luxor Live. Presentator Basti Baroncini stelde me vragen over het ontstaan van InDifferent. Ook waren drie leerlingen van InDifferent aanwezig om vragen te beantwoorden. 

SAMEN IN ARNHEM

Op 29 november 2018 was Samen in Arnhem, een bijeenkomst van 300 Arnhemmers die werken aan diversiteit en inclusie. Ik mocht iets vertellen over InDifferent, het project dat ik met mijn leerlingen heb opgericht om op te komen voor respect, diversiteit en inclusie op school. Het was inspirerend om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor dezelfde doelen, van jong tot oud, met uiteenlopende culturele achtergronden, op verschillende manieren en gebieden, zoals laaggeletterdheid, nieuwkomers, plaatsen op de arbeidsmarkt, toegankelijkheid voor gehandicapten, de LGBTQ+ community en veel meer. Ik ben trots dat ik hier deel van uitmaak!

INTERVIEW IN DE NAK

Hieronder vind je het interview dat in december 2014 in de NAK is gepubliceerd. Het was een interview met 6 illustratoren uit Arnhem. We hebben de opdracht gekregen om elkaar te portretteren, hieronder zie je het portret van mij dat is gemaakt door Renske de Kinkelder. Ik ben ontzettend blij met en trots op dit portret, dat sindsdien ingelijst in mijn hal hangt. Zie meer werk van Renske hier

WEG VAN DE TEKENTAFEL

De NAK wordt overspoeld door illustratoren die voor ons willen tekenen. 

Waar komen die vandaan?

Hebben ze geen werk?
Waarom zien we zo weinig van ze?

De NAK praat met twee generaties Arnhemse illustratoren. 

Door Cile Schultz


Setting van het gesprek is Funny Farm, de illustratiestudio in het Spijkerkwartier waar zo’n tien tekenaars bijna dagelijks werken. Drie van hen zitten aan tafel: Kees de Boer, Hester van de Grift en Abe Borst. Samen met Anka Kresse, Elmar Noteboom en Renske de Kinkelder vertegenwoordigen zij twee generaties tekenaars. De jongste is 25, de oudste 52. De een is al ruim dertig jaar actief, de ander net afgestudeerd. Ze maken strips, cartoons, illustraties, zowel autonoom als in opdracht, van Donald Duck tot het jaarverslag van een zorgverzekeraar.


Stoffige sfeer
De kachel moet nog even worden gereset, ondertussen worden er handen geschud. Niet iedereen kent elkaar. Er is geen scène van illustratoren in Arnhem, dat is meteen duidelijk. Dat kan te maken hebben het karakter van de illustrator. “Het zijn veel eenlingen, de meesten zijn wat introvert”, zegt Anka Kresse, die vanaf de jaren tachtig haar eigen beroepspraktijk vormgeven en illustratie heeft. “Er hangt nog steeds een wat stoffige sfeer om het vak van illustrator heen. Ten onrechte, maar dat is nu eenmaal het imago dat kleeft aan van de ambachtsman die graag in een zeker isolement zijn eigen dingen maakt.” Renske de Kinkelder, die een modeopleiding volgde en na een paar jaar werken koos voor het illustreren: “Ik voldoe wel aan de beschrijving: ik werk graag op mijzelf en ben het liefst in mijn eigen wereld. Achteraf niet zo gek dat ik mij minder thuis voelde in de modewereld en het bedrijfsleven.”

Aandachtshoer
Verklaart het zelfgekozen isolement waarom illustratoren minder zichtbaar zijn? Elmar: “Ik heb een hekel aan mezelf promoten. Ik geloof dat juist door niet te veel naar buiten te treden, mensen naar mij toekomen. Hoe meer ik bij mezelf blijf, hoe meer ik mensen aantrek.” Abe, die twee jaar geleden zijn studie Comic Design aan ArtEZ Zwolle voltooide: “O, ik ben een enorme aandachtshoer hoor. Mijn strip gaat helemaal over mijzelf en ik zit hier nu toch ook weer? Je publiek moet wel een idee hebben van wat je kunt en wie je bent. Als je dat niet laat zien, is er ook geen interesse.”
Hoe maak je je werk zichtbaar? Werden voorheen nog veel blaadjes in eigen beheer uitgegeven, tegenwoordig zijn de tekenaars actief op blogs en Facebookpagina’s. Abe plaatst een webcomic op Facebook en op zijn weblog: “Je moet consequent en met grote regelmaat posten. Herhaling is alles. Tot op het irritante af.” Kees de Boer, cartoonist, striptekenaar en illustrator van onder andere kinderboeken, noemt social media handig, maar ook erg vluchtig: “De mensen die liken en die kopen zijn twee verschillende groepen. Om je werk te promoten is Facebook niet genoeg.”

Hobby-imago
Alleen Abe en Hester hebben een studie gevolgd die opleidt tot tekenaar. “Techniek kun je leren, maar het echte tekenen, dat leer je jezelf”, zegt Elmar, die ook tekenles geeft op een middelbare school. Waar ze allemaal enigszins last van hebben, is het hobby-imago van het tekenen. Mensen kunnen zich niet voorstellen dat je ervan kunt leven, zegt Hester verontwaardigd. “Hoe vaak mij dat niet gevraagd wordt! Alsof het geen echt vak is maar een soort liefhebberij.” Renske: “Ons imago van mensen die het liefst de hele dag zitten te tekenen zit ons in de weg. Als je zo graag tekent, hoef je er toch niet zoveel voor te hebben?” Abe: “Geld is handig om je huur te betalen, maar het drukt ook erkenning en waardering uit. Juist als je begint is dat heel erg belangrijk.”

Stoffige sfeer
De kachel moet nog even worden gereset, ondertussen worden er handen geschud. Niet iedereen kent elkaar. Er is geen scène van illustratoren in Arnhem, dat is meteen duidelijk. Dat kan te maken hebben het karakter van de illustrator. “Het zijn veel eenlingen, de meesten zijn wat introvert”, zegt Anka Kresse, die vanaf de jaren tachtig haar eigen beroepspraktijk vormgeven en illustratie heeft. “Er hangt nog steeds een wat stoffige sfeer om het vak van illustrator heen. Ten onrechte, maar dat is nu eenmaal het imago dat kleeft aan van de ambachtsman die graag in een zeker isolement zijn eigen dingen maakt.” Renske de Kinkelder, die een modeopleiding volgde en na een paar jaar werken koos voor het illustreren: “Ik voldoe wel aan de beschrijving: ik werk graag op mijzelf en ben het liefst in mijn eigen wereld. Achteraf niet zo gek dat ik mij minder thuis voelde in de modewereld en het bedrijfsleven.”

Gratis
Wie werkt er wel eens gratis (of voor vijftig euro, zoals bij de NAK)? Iedereen knikt. Hester noemt het een wetmatigheid: hoe leuker de klus des te minder krijg je ervoor betaald. Toch is bijna iedereen er terughoudend in; met gratis werken verpest je de markt. Renske: “Ik erger me ook aan de tendens van het gratis pitchen. Een loodgieter wordt toch niet uitgenodigd eerst onbetaald te laten zien of hij wel kan loodgieten?” Elmar is juist voorstander van het sharen: “Ik hoef geen rechten op mijn tekeningen, alles wat ik voor mijzelf maak mag gedeeld worden. Achterop een bierviltje een tekening maken en achterlaten in de kroeg, dat is juist de essentie voor mij.” Gefronste wenkbrauwen bij Kees, Hester en Anka: “Maar jij hebt een baan en een eigen vormgeefbureautje ernaast!”

Autonoom 
Maar hee, niemand aan tafel wil negatief doen over zijn vak en het draait heus niet allemaal om geld. Kees: “Het is een geweldig vak, maar je moet het wel naar je hand zetten.” En de tekenaar moet dus vaker zijn tekentafel verlaten. “De toekomst voor de beroepsgroep ligt in het zoeken naar andere toepassingen en je verhouden tot de andere toegepaste vakken, zoals mode, grafisch vormgeving en product design”, zegt Anka. En daarbij is authenticiteit het allerbelangrijkste, het creëren van een eigen handschrift door ook autonoom te blijven werken, dus zonder opdracht. Iets wat iedereen aan tafel ook doet. Anka: “Autonoom je eigen dingen maken is de enige manier om je te positioneren. Daar moet je het uiteindelijk van hebben, daarin zit je ontwikkeling, dat is je kapitaal.”

Stoffige sfeer
De kachel moet nog even worden gereset, ondertussen worden er handen geschud. Niet iedereen kent elkaar. Er is geen scène van illustratoren in Arnhem, dat is meteen duidelijk. Dat kan te maken hebben het karakter van de illustrator. “Het zijn veel eenlingen, de meesten zijn wat introvert”, zegt Anka Kresse, die vanaf de jaren tachtig haar eigen beroepspraktijk vormgeven en illustratie heeft. “Er hangt nog steeds een wat stoffige sfeer om het vak van illustrator heen. Ten onrechte, maar dat is nu eenmaal het imago dat kleeft aan van de ambachtsman die graag in een zeker isolement zijn eigen dingen maakt.” Renske de Kinkelder, die een modeopleiding volgde en na een paar jaar werken koos voor het illustreren: “Ik voldoe wel aan de beschrijving: ik werk graag op mijzelf en ben het liefst in mijn eigen wereld. Achteraf niet zo gek dat ik mij minder thuis voelde in de modewereld en het bedrijfsleven.”

Kees de Boer (50), Grafische MTS – Amsterdam.
http://www.keesdeboer.com/

Abe Borst, alias Squabe (25) 2012 ArtEZ Zwolle – Comic Design.
www.squabe.nl en http://squalies.blogspot.nl/

Hester van de Grift (46), 1997 HKU – Illustratie.
http://hester-vandegrift.blogspot.nl/

Renske de Kindekelder (30), 2006 Rietveld Amsterdam – Mode.
http://renskedekinkelder.com/

Anka Kresse (52), 1986 ArtEZ Arnhem – Grafisch Ontwerpen.
http://ankakresse.nl/

Elmar Noteboom (35), 2006 ArtEZ Arnhem – Docent Beeldende Kunst. https://elmarnoteboom.com/

INSPIRATIE

Inspiratie is overal te vinden, maar net iets makkelijker als je weet waar je moet zoeken. Daarom deel ik hier een paar kunstenaars, illustratoren en grafisch ontwerpers die ik geweldig vind en die je misschien nog niet kent. Ik vul dit telkens aan!

ILLUSTRATOREN

STREETARTISTS

KUNSTENAARS

GRAPHIC DESIGNERS