Ondanks dat ik al een paar jaar niet meer professioneel tekenaar ben, vind je hieronder nog een selectie van mijn oude werk. 

Arrow_down

Sinds een paar houd ik me naast mijn baan in het onderwijs uitsluitend bezig met InDifferent. 

Dit is Boek 1 met 100 tekeningen van de afgelopen 10 jaar waarin ik als tekenaar heb gewerkt. Ik heb het uitgegeven in 2016 en het is te koop voor 25 euro. 

Dit is mijn ode aan mijn lievelingssneaker.

Dit is de eerste tekening die ik in opdracht heb gemaakt. Het is een ode aan Sonsbeek park voor het magazine Uit in Arnhem. 

Deze tekening is gemaakt voor vluchtelingen in Italië in opdracht van een project van de Europese Unie. De bedoeling is om de opvangcentra voor kinderen met kunst een prettigere omgeving te maken.  

Dit is het logo van TEDx Enschede, met als thema ‘The pursuit of happiness’.

Deze poster is voor KOM in Arnhem, als plattegrond voor een festival in Rozet. 

Deze poster is voor het evenement Leesfees van Rozet, dat helaas vanwege corona niet kon doorgaan. 

Deze poster stond op 10 juli 2020 paginagroot in de Gelderlander. Alle personeelsleden van het Dorenweerd College hebben een zin geschreven over directeur Gabri Maessen, die helaas de school moest verlaten. 

Illustratie bij een artikel over massages. 

Deze tekening van de bekende Arnhemmer Tim Lenders heb ik in opdracht van de NAK gemaakt. 

 

Om geld op te halen voor mijn Indonesische vriend en zijn gezin heb ik een inzamelingsactie gehouden en daarvoor een boel tekeningen geveild. Hiermee heb ik in totaal 1255 euro opgehaald, waarmee hij een eigen bedrijfje kan starten om te voorzien in zijn levensbehoeften. 

In samenwerking met Okimono in het modekwartier van Arnhem heb ik deze en andere shirts ontworpen en uitgebracht in een genummerde oplage van 100 stuks. 

Voor Luxor Live in Arnhem heb ik deze 12 meter brede tekening gemaakt, die precies in acht delen in de acht holtes in de wanden van de grote zaal past. 

Dit ben ik, althans dit zijn versies van mij die ik misschien had kunnen of zou willen zijn. 

Voor Vox Magazine het ik verschillende jaren geïllustreerd. 

Ook heb ik illustraties gemaakt voor bijna alle edities van de Nieuwe Arnhemse Krant (NAK). 

Ik hou van de vele vormen van street art, zoals sticker art. Dit zijn enkele van de stickers die ik in allerlei steden heb geplakt. 

Door de jaren heen heb ik tientallen kaarten in opdracht gemaakt. 

Soms maak ik visuele notulen bij een vergadering of debat. Wat ik op mijn ipad teken wordt geprojecteerd zodat iedereen kan meekijken en niet alleen hoeft te luisteren. Mensen zijn niet gemaakt om alleen te luisteren. We denken in afbeeldingen, visuele informatie wordt sneller opgenomen. 

Dit is mijn poster voor de fiets-editie van OPA (Ontwerp Platform Arnhem). 

Karikaturen vind ik ook leuk om te maken. 

Omdat ik snel teken en makkelijk improviseer, teken ik regelmatig live op evenementen. 

Mijn grote liefde is street art, het is de ideale kunstvorm om jongeren geïnteresseerd te maken in kunst. Ik geef hier graag gastlessen en workshops over. 

Ik ben ik is de educatieve en interdisciplinaire voorstelling die ik in samenwerking met Dansstorm Oost heb ontwikkeld. Vier jaar lang heb ik hiermee opgetreden op scholen en theaters in heel Nederland. 

Dat was dus mijn oudere werk. En dit is waar ik momenteel al mijn tijd insteek: InDifferent.

InDifferent is mijn stichting die opkomt voor diversiteit en tegen discriminatie in het onderwijs. Het is ontstaan op het Dorenweerd College als groep van ongeveer 20 leerlingen en is sindsdien gestaag blijven groeien. Op dit moment is InDifferent een community van veel betrokken leerlingen en docenten op vijf scholen in en om Arnhem en hebben we samenwerkingen met een boel grote culturele instellingen. Op onze website indifferent.nl vind je meer informatie. 

Al sinds 2007 werk ik met veel plezier als kunstdocent op het Dorenweerd College in Doorwerth. Lesgeven is mijn grootste passie, de interactie met leerlingen inspireert me en ik krijg de kans om hen te inspireren. Ik ben mentor van 2vwo en werk als leerlingbegeleider. 

Ook geef ik graag gastlessen zoals op Studium Generale van Artez, waar ik een gastles heb gegeven over mijn werk in het onderwijs. 

Ook ben ik lid van de raad van toezicht van Museum Arnhem. Toezicht houden doe ik met plezier omdat ik graag betrokken ben bij en meedenk met het museum en omdat ik er veel van leer. 

En hieronder vind je nog wat van mijn werk- en studieverleden. 

Het onderzoek dat ik voor de master Kunsteducatie heb uitgevoerd had als onderwerp de huidige disharmonie tussen de drie doelen van het onderwijs, zoals Gert Biesta die beschrijft. Deze afbeelding heb ik gemaakt en geeft in een oogopslag de situatie weer. 

BACHELOR
Van 2001 tot 2006 heb ik de docentenopleiding voor beeldende kunst en vormgeving in Arnhem gevolgd en heb mijn diploma cum laude gehaald. 

MASTER 
Van 2016 tot 2018 heb ik de master kunsteducatie in Zwolle gevolgd en ben met een 8 geslaagd. 

Op de opleiding Communicatie gaf ik college over semiotiek, retorica en Gestalt theorie en grafisch ontwerp. Ook was ik studieloopbaanbegeleider van een eerstejaars klas.

Bij Cultuur Oost werkte ik als Matchmaker, met als taak om in de provincie Gelderland behoeften te signaleren en koppelingen te maken tussen vraag en aanbod op het gebied van kunst en samenleving. Mijn voornaamste focus lag op de talentontwikkeling van non-formals en op het onderhouden en uitbreiden van een netwerk binnen de Gelderse culturele infrastructuur.

Dit was mijn bedrijf dat ik samen met de geweldige Rick Lamers heb opgericht en zes jaar gerund. Beeldgoed bestond uit 6 zzp-ers met expertise op het gebied van grafisch vormgeving, webdesign, communicatie en fotografie.

elmar@elmarnoteboom.com
© 2020 Elmar Noteboom