We moeten nú praten over racisme, sexting en rechtsextremisme

Pesten, discriminatie, racisme: voor veel jongeren is hun schooltijd zeker niet de makkelijkste periode uit hun leven. De Nederlandse Ismail, Elmar en Yuan zorgen ervoor dat de schoolbanken een veilige plek wordt voor iedereen.

Elmar Noteboom (41) heeft met zijn organisatie InDifferent een eigen methode ontwikkeld om scholen te ondersteunen bij het aanpakken van inclusie, diversiteit en respect.

“Ik ben tekendocent op een middelbare school en zag vaak dat leerlingen die afwijken van de norm gelijk als buitenbeentje worden gezien. Ze worden gepest, genegeerd of zelfs geïntimideerd. Ik heb daarom met leerlingen InDifferent opgezet, een community voor jongeren waar iedereen welkom is.”

“We begonnen met een groep van twintig op het Dorenweerd College maar zijn nu actief op meerdere scholen. We gaan samen naar het theater of kijken films, praten ook over cultuur, racisme, feminisme en seksuele intimidatie. Zo maken we actuele onderwerpen bespreekbaar en krijgen ze de kans om met en van elkaar te leren. Dit heeft ervoor gezorgd dat jongeren die zich eerder eenzaam voelden nu een groep hebben, en ook de cultuur op school wordt positiever. Zowel leerlingen als docenten en ouders zien minder leerlingen in hun eentje verloren de pauzes doorkomen.”

“Binnen scholengemeenschappen moet er nog een hoop worden veranderd. Allereerst is het zo dat er vooral, witte, heteroseksuele mannen op de directeursstoel zitten waardoor diversiteit soms meer iets op papier is dan in de realiteit.”

“Verder merk ik dat we scholen vaak als een kennisfabriek zien. We verwachten veel van leerlingen: ze moeten luisteren, kennis opslaan en voldoendes halen, maar er wordt weinig gedaan om ze in hun persoonsvorming en socialisatieproces te ondersteunen. Scholen moeten meer aandacht besteden aan zaken als positieve omgangsvormen en actuele zaken die aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen.”

“Ik zou graag zien dat we wat meer aandacht hebben voor de cultuur op scholen. In Amerika is er bijvoorbeeld overdag les en is de school ’s avonds een plaats waar je terecht kan voor theater, sport of muziek. Waarom hebben wij dat niet? Hoe mooi zou het zijn als er ook op Nederlandse scholen ruimte komt voor persoonlijke en sociale ontwikkeling in plaats van alleen focussen op een baan voor de toekomst?”

Lees het hele artikel hier.

Recommended Posts